Tarina

Paapo on pieni ja pirteä käsityöputiikki verkossa sekä kivijalassa Alajärvellä, Etelä-Pohjanmaalla. Kauppaa olemme tehneet käsitöiden ystäville vuodesta 2011. Matka on ollut mukava, myös mutkikas. Tässä lyhyt tarina viimeisen kymmenen vuoden taipaleesta.

Olen kasvanut kaupassa. Isäni oli ikänsä kauppias, pappani oli kauppias, papan isäkin..itse asiassa meidän suvussa tehdään kauppaa jo viidennessä polvessa. Sattumaa tai ei, minustakin tuli pienen pieni kauppias Paapon myötä vuonna 2011. Vanhempani lopettivat Maxi-alen sekatavarakaupan Alajärvellä noihin aikoihin ja isäni otti minut töihin poistomyyntipisteeseen. Olin ollut siihen asti pienten lastemme kanssa kotona ja työ pienessä poistoputiikissa oli todella mukavaa vaihtelua kotiäidin arkeen. Maxista jäi iso varasto hyvää käyttötavaraa, joka meni halavalla hinnalla kaupaksi kuin häkä. Jossain vaiheessa alkoi valikoimassa olla enää lähinnä parittomia näppylähanskoja ja kymmenen samaan jalkaan sopivaa kumpparia yms 🙂 Kävijämäärä hiipui ja ajankuluksi piti keksiä jotain. Kokeilin virkkaamista ja siitäpä se sitten lähti.

Pian poistopisteen asiakkaat kiinnostuivatkin virkkaamistani koreista. Tuntui metkalta, kun joku halusi ostaa sellaisen. Sitten kyseltiin, että mistä näitä koukkuja ja kuteita saa. Ajattelin, että kauppias hoitaa homman, ja hommasin peräkontillisen kuteita myyntiin. Ne vietiin käsistä. Hain toisen kontillisen ja nekin meni. Aika nopeasti parin kymmenen neliön poistomyyntipisteestä heivattiin vanha käyttötavarakaupan jäämistö pois ja kuin salaa siitä oli tullut käsityökauppa.

Samassa kauppakeskuksessa toimi Tiimari pientä putiikkiani vastapäätä. Kun Tiimarin tarina tuli päätökseen, vapautui iso liiketila vuokralle. Yli sadan neliön tila tuntui aluksi hurjalta. Into oli kova ja uusi iso putiikki avattiin. Pian avattiin myös verkkokauppa. Verkkokaupan kautta tulleet asiakkaat ympäri Suomea poikkesivat putiikissa ja se tuntui maalaiskylän tytöstä äärimmäisen hyvältä. Kudemarkkinoita ja muita tempauksia on pidetty lukuisia ja joka ikinen kerta kävijämäärä yllätti kuin Suomen talvi autoilijat konsanaan. Putiikin pitäminen oli todella ihanaa ja antoisaa, joskin erittäin työlästä.

Oikeaksi kaupaksi kehkeytyneen kivijalkaliikkeen pyörittäminen, verkkokaupan rakentaminen ja hoitaminen sekä neljän lapsen syntymä ja äitiyslomat on aika tiukka paketti. 2016 tuntui, että nousee seinä pystyyn. Piti tarkistaa suuntaa radikaalisti, alkoi veto olla vähissä. Teimme kipeän päätöksen: suljimme kivijalkaliikkeen juuri, kun se oli saatu “huippukuntoonsa”. Se tuntui järjenvastaiselta, kävijöitä riitti ja kauppaakin tehtiin. Mutta sisintä oli pakko kuunnella. Verkkokaupan varastointi ja logistiikka ulkoistettiin samassa rytäkässä. Vuodet 2017 ja 2018 tehtiin vain verkkokauppaa. Varastoinnin ulkoistaminen oli aivan huikea helpotus isoksi kasvaneeseen työtaakkaan. Varasto oli muutaman sadan kilometrin päässä ulkopuolisen firman hoivissa ja huomasin, että tuntumani niihin ihaniin herkkuihin oli käynyt kylmäksi. Varastointifirma ei toiminutkaan toivotulla tavalla ja jouduimme taas miettimään ratkaisua. Varasto siirtyi 600 km etelään ja se oli taas melkoinen rumba. 2018 kesällä tuntui, että ainoa oikea ratkaisu on “hakea lapset kotiin”. Karavaani liikenteeseen ja varasto kärrättiin taas Alajärvelle.

2019 vuoden alussa tietyllä tapaa ympyrä sulkeutui ja syksyllä 2019 SE tapahtui…Kauppa on taas auki! 🙂 Paapon putiikki sijaitsee muutaman kymmenen metrin päässä alkuaikojen pikkuputiikista. Rakensimme uuden verkkokaupan ja hoidan sen lähes kokonaan yksin ja käsittelen tilaukset päivisin putiikissa Paavolantorilla.

2020 vuoden aikana Alajärven Paavolantorille on rakentunut uusi ja kaikkien aikojen suurin Paapo. Noin 250 m2 herkkua kaikentasoisille käsitöiden ystäville.

KAUPPA AUKI
ma-pe 10-17 (keskiviikkoisin klo 21 saakka)
la 10-14
Keskuskatu 14 Alajärvi


Tervetuloa kylään! 🙂

Ihanaa, että tulit verkkokauppaan. Jos voin olla avuksi, ota yhteyttä chatilla, spostilla tai puhelimella. Yritän auttaa parhaani mukaan.

-Anne (äitiyslomalla kesään -21 saakka, kaupassa tuuraa Niina)