Lämmintä pikkuiselle – neulo ihana vauvan haalari


Vaatteet, Lapset by Anne N., 21.01.2021Koko: 60cm – 80cm (pitkät lahkeen- ja hihansuu käänteet)

Lanka Lanagold Plus (Alize), okra (645), 400g
Puinen nappi (25mm) 6kpl
Sukkapuikot 5mm ja 7mm
Pyöröpuikot (60cm) 7mm
Silmukkamerkkejä


Neuletiheys:
aina oikein neule 10cm x 10cm = 11s x 19 krs
Joustinneule 1o, 1n 10cm x 10cm = 16s x 20 krs
Lisäykset tehdään tekemällä langankierto

Lahje:
Luo 5mm sukkapuikoille löysästi 24 silmukkaa ja jaa silmukat tasan neljälle puikolle.
Aloita lahje neulomalla joustinneuletta 1oikein, 1 nurin yhteensä 20 kierrosta tai kunnes lahkeen pituus on 10cm.
Vaihda työhön 7 mm sukkapuikot.
Neulo 1. kierros oikein lisäämällä samalla tasaisin välein 4 silmukkaa.
Neulo 2. kierros nurin (neulo langankierto silmukan takareunasta nurin), työssä on nyt 28 silmukkaa
Jatka lahkeen neulomista vuorotellen joka toinen kierros oikein ja joka toinen nurin, kunnes olet neulonut 24 kierrosta tai lahkeen pituus on joustinneuleen jälkeen noin 12 cm. Huomioi kuitenkin, että lahkeen viimeinen kierros täytyy olla nurin.
Ensimmäinen lahje on nyt valmis, katkaise lanka ja jätä lahje odottamaan.
Neulo toinen lahje samoin, mutta älä tälläkertaa katkaise työstä lankaa.

Lahkeiden yhdistäminen:
Vaihda ensimmäisen kierroksen aikana työhön pyöröpuikot (7mm). Kun lahkeet on yhdistetty pyöröpuikolle, nostetaan aina kierroksen ensimmäinen silmukka neulomatta.
Aloita lahkeesta, josta ei ole katkaistu lankaa.
Neulo lahkeen ensimmäinen kierros oikein pyöröpuikoille. Lisää kierroksen lopuksi 4 silmukkaa (= taka haara). Tämän jälkeen yhdistä työhön myös toinen lahje neulomalla koko kierros oikein. Lisää taas työhön kierroksen jälkeen 4 silmukkaa (= napituslista, miehustan vasen puoli)
Käännä työ ja neulo kaikki silmukat oikein ja kierroksen lopuksi lisää 4 silmukkaa (= napituslista, miehustan oikea puoli, johon tulee myös jatkossa napinlävet). Työssä on nyt yhteensä 68 silmukkaa.
Jatka haalarin neulomista aina oikein kunnes haalarin pituus on lahkeiden yhdistämisen jälkeen noin 2 cm ja olet neulonut viimeksi nurjan puolen.
Seuraavalla kierroksella haalariin tehdään ensimmäisen napinläpi.
Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein, tee langankierto ja neulo 2 seuraavaa silmukkaa takareunoista oikein yhteen. Neulo jatkossa muut lapinlävet samoin joka 12. kierros tai noin 6cm:n välein.
Jatka haalarin neulomista aina oikein lahkeiden yhdistäminen jälkeen 50 kierrosta tai kunnes työn pituus on haarasaumasta mitattuna 24cm ja olet viimeksi neulonut nurjan puolen kierroksen.
Jätä työ hetkeksi odottamaan ja neulo hihat.

Hihat
Aloita hihat 5 mm sukkapuikoilla. Luo puikoille löysästi 20 silmukkaa ja jaa silmukat tasaisesti neljälle puikolle. Neulo 15 kierrosta joustinneuletta 1 oikein, 1 nurin tai kunnes joustinneuleen pituus on 7-8 cm.
Vaihda tämän jälkeen työhön paksummat 7mm sukkapuikot.
Neulo 1. kierros oikein ja lisää työhön tasaisin välein 4 silmukkaa tekemällä langankierto. Neulo 2. kierros nurin ja neulo samalla langankierrot takareunasta nurin. Työssä on nyt 24 silmukkaa.
Jatka neulomista, joka toinen kierros oikein ja joka toinen kierros nurin yhteensä 24 kierrosta tai kunnes hihan pituus jousin neuleen jälkeen mitattuna on 13 cm. Huomioi kuitenkin, että viimeksi neulomasi kierros on nurja. Katkaise työstä lanka ja jätä hiha odottamaan.
Neulo toinen hiha samoin.

Hihojen yhdistäminen työhön
(Huom! Muista tehdä myös napinlävet)
Lisää haalarin miehustaan silmukkamerkkejä. Laske oikealta puolelta 16s, merkki, 4s, merkki, 28s, merkki, 4s, merkki, 16s.
Lisää myös hihoihin silmukkamerkit. Hiha merkit tulee kaksi silmukkaa ennen kierroksen vaihtumiskohtaa ja kaksi silmukkaa kierroksen vaihtumiskohdan jälkeen.
Aloita hihojen yhdistäminen.
Neulo 16 silmukkaa oikein silmukkamerkkiin saakka. Seuraavaksi tehdään kainalo eli päätellään silmukkamerkkien välissä olevat neljä silmukkaa pois. Aseta hiha ja miehusta oikeat puolet vastakkain, niin että hiha on päälinmäisenä ja silmukkamerkit ovat vastatusten. Huomioi, että hihan silmukat neulotaan hihan sisäpuolelta. Aloita neulomalla hihan ja vastaavasti takana olevan miehustan ensimmäiset silmukat oikein yhteen, neulo toiset silmukat myös oikein yhteen. Nyt hiha ja miehusta pitäisi olla yhdessä kahdella silmukalla. Seuraavaksi työstä päätellään silmukka eli nostetaan ensimmäisenä neulottu silmukka toisena neulotun silmukan yli. Edellinen toistetaan yhteensä neljä kertaa, mikä tarkoittaa, että silmukkamerkkien välissä olevat silmukat on päätelty työstä pois ja näin on muodostunut kainalo. Neulo 28 silmukkaa oikein, eli seuraavaan siilmukkamerkkiin saakka. Yhdistä toinen hiha kuten edellä. Neulo viimeiset 16 silmukkaa oikein.
Käännä työ ja neulo kaikki silmukat oikein hihaan saakka. Seuraavaksi yhdistetään hiha työhön neulomalla hihan silmukat oikein. Jatka neulomista neulomalla takakappaleen silmukat oikein seuraavaan hihaan saakka. Neulo seuraavaksi toisen hihan silmukat samoin, kun ensimmäisen hihan. Neulo lopuksi oikein loput 16 silmukkaa. Työssä on nyt 100 silmukkaa (16s-20s-28s-20s-16s)

Hihan raglankavennukset
Lisää työhön seuraavaksi neljä silmukkamerkkiä. Merkit tulee 16., 36., 64.ja 84. silmukan jälkeen.
Kavennukset tehdään ainoastaan oikealla puolella, eli joka toinen kierros.
Aloita neulomalla oikealta puolelta aina oikein siihen saakka kunnes ennen ensimmäistä silmukkamerkkiä on jäljellä 2 silmukkaa. Neulo ennen merkkiä olevat silmukat oikein yhteen ja nosta merkin jälkeinen silmukka neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein ja nosta neulomatta jätetty silmukka neulotun silmukan yli. Jatka neulomalla aina oikein, kunnes taas ennen silmukkamerkkiä on jäljellä kaksi silmukkaa. Tee kavennukset kuten edellä, eli neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen, nosta seuraava silmukka neulomatta, neulo 1 silmukka oikein ja nosta neulomatta jätetty silmukka neulotun silmukan yli. Jatka kavennusten jälkeen neulomista aina oikein ja tee tulevien silmukkamerkkien kohdalla kavennukset kuten edellä vielä kaksi kertaa. Kun olet neulonut kieroksen loppuun työstä on kavennettu yhteensä 8 silmukkaa.
Käännä työ ja neulo nurjalla puolella kaikki silmukat oikein.
Käännä työ ja neulo oikea puoli samoin, kun edellisellä kerralla, eli silmukkamerkkien (4merkkiä) kohdalla tehdään kavennukset ja muuten neulotaan aina oikein.
Jatka neulomista, neulomalla oikealla puolella kavennukset ja nurjalla puolella aina oikein kunnes on neulottu yhteensä 8 kierrosta sekä oikealta että nurjalta puolelta. Työssä pitäisi olla nyt jäljellä 36 silmukkaa.

Huppu
Työssä on nyt 36 silmukkaa. Aloita neulomalla huppua oikealta puolelta. Neulo 10 silmukkaa oikein, tee langankierto, neulo 5 silmukkaa oikein, tee langankierto, 2 oikein, langankierto, 2 oikein, langankierto, 2 oikein, langankierto, 5 oikein, langankierto ja lopuksi 10 oikein. Hupussa on nyt yhteensä 42 silmukkaa.Neulo seuraava kierros nurjalta puolelta oikein ja neulo samalla langankierrot takareunasta oikein.Neulo hupun silmukoilla aina oikein yhteensä 40 kierrosta tai kunnes työs pituus on noin 22 cm. Viimeinen neulottu kierros pitäisi olla nurjan puolen kierros.

Hupun yhdistäminen ja silmukoiden päättely.
Laita silmukka merkki hupun silmukoiden puoleen väliin, eli merkin molemmilla puolilla on 21 silmukkaa. Pidä työtä käsissä niin, että oikea puoli on itseäsi päin ja lanka kulkee työn oikeassa reunassa. Taita huppu kaksinkerroin kääntämällä ensimmäiset 21 silmukkaa eli kaikki silmukat silmukkamerkkiin saakka hupun toisen puolen silmukoiden taakse. Nyt hupussa on nurja puoli päälle päin ja lähimpänä itseäsi on huppukappaleen loppupään 18 silmukkaa ja työn lanka kulkee takimmaisten silmukoiden etureunassa. Nyt tarvitset neulomista varten apupuikon. Ota apupuikoksi 7mm sukkapuikko. Neulo yhtäaikaa pyöröpuikon molemmissa päissä olevat ensimmäiset silmukat oikein yhteen (eli neulot huppukappaneen ensimmäinen ja viimeisen silmukan oikein yhteen). Jatka neulomalla myös molempien puikkojen seuraavat silmukat oikein yhteen. Nyt apupuikolla on kaksi silmukkaa ja nosta ensimmäinen silmukka toisen silmukan yli. Jatka neulomalla hupun silmukoita samoin, kun aijemmin aina kaksi oikein yhteen ja nosta edellinen silmukka neulotun yli. Jatka, kunnes silmukoita on enää yksi jäljellä, katkaise lanka ja vedä se viimeisen silmukan läpi.
Jos hupun lakisauman yhdistäminen ja silmukoiden päättely samaan aikaan tuntuu hankalalta, voi hupun yhdistää myös toisin.

Toinen tapa tehdä huppu on päätellä silmukat ensin ja sen jälkeen taittaa huppu kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain ja yhdistää sauma.

Haalari on nyt viimeistelyä vaille valmis. Tarkista onko kainaloihin jäänyt reikiä, jos on niin yhdistä saumat muutamalla aputikillä. Päättele langat ja ompele napit kiinni etureunaan. Jos haluat niin hupun etureunaa voi hieman kääntää kaksinkerroin ja kiinnittää muutamalla aputikillä lakisaumaan kiinni.


Ohje: Henna Kosunen

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Raisa ja Reima Raita

Tämä suloinen pari on seikkaillut Paapon mukana jo useamman vuoden! Nyt 10 synttäreiden kunniaksi Niina näppäili ohjeen tänne Paaponkin blogiin! Tarvikkeet: 3 kerää Alize Country lankaa Pääväriin menee 2 kerää ja raitoihin 1 kerä. 8mm sukkapuikot Nallesilmät ...

Sydänsäärystimet

Ystävänpäivä säärystimet lapselle ja aikuiselle Sukkapuikot: 4mm ja 5mm Lanka:Kaupunkilanka Kivijalka Koot: lapsi (aikuinen) Luo 42 (60) silmukkaa 4 mm sukkapuikoille. Neulo suljettuna neuleena 12 (14) kierrosta (krs) joustinta 1 o, 1 n. Vaihda työhön 5 mm puikot...

Heijastavasta langasta neule koiralle

Veijon neulepaita on neulottu pimeässä heijastavasta Viking Garn Reflex langasta, 5,5mm 40cm pyöröpuikoilla. Neuleesta kannattaa tehdä hieman väljä, niin se on helppo pukea koiran päälle ja tuntuu lemmikille mukavalta käytössä. Tarvikkeet: Vajaa 150 g Viking Garn Reflex ...